Make-up zonder troep

Ik heb de switch gemaakt naar

Clean beauty

Wat is Clean Beauty? Deze term houdt in dat de make-up of verzorgingsproducten vrij van toxische middelen zijn.

Je wilt het liefst deze ingrediënten vermijden.

  • Minerale oliën zoals paraffinum, petrolatum, petroleum liquidum, oliën zorgen voor verstopte poriën. Ze zijn een goedkoop bijproduct vanuit de olie industrie.
  • De ‘harde’ alcoholen, zoals alcohol denat. en ethanol wordt vaak als conserveringsmiddel gebruikt in natuurlijke cosmetica.
  • Parabenen (methyl-,ethyl-, butyl-, propyl-). Deze toevoegingen kunnen hormoonverstorende eigenschappen hebben.
  • Siliconen zoals dimethicone kunnen de huid overbelasten.
  • Kunstmatige kleurstoffen maken de huid gevoeliger.
  • Veel parfum. Zonder parfum is beter voor je huid en beter voor het milieu. Ook op plantaardige parfum kan je huid gevoelig reageren. 

Wanneer begon het interesse?

Twee jaar geleden werd mijn interesse gewekt voor natuurlijke cosmetica. Eigenlijk kende ik al heel lang de bekende natuurcosmetica merken zoals Weleda, Santé, Logona etc. omdat mijn oudere zus zich hiermee al bezig hield maar ik vond destijds dat het niet al te best rook. Mijn neus was toen gefixeerd op geur *lees flink geparfumeerd! 

De producten hadden niet veel pigment en was ook nog eens ontzettend duur. Anno 2021 zijn sommige merken alsnog prijzig maar ik ben het waard!

Heel veel mensen waaronder ik toentertijd vond het belachelijk om veel geld uit te geven aan een crèmepje. Ik dacht waarom zou ik €20.00 voor een gezichtstonic uitgeven i.p.v. €2.00 bij de Kruidvat? Ik zeg maar wat.

Goede make-up hoeft niet per definitie duur te zijn. Ik kijk liever naar het etiket dan naar de prijs. Hoe “groen” scoort het.

Inci Beauty App

Clean Beauty makeup zonder troep

Afgelopen zomer introduceerde mijn vriendin mij aan het merk Ringana. Een Oostenrijks familiebedrijf dat zich richt op duurzaamheid, recycling,  vegan ingrediënten en überhaupt producten op plantenbasis.  Veel van hun producten zijn zelfs Cosmos en/of Ecocert gecertificeerd. Toen ben ik begonnen om mij iets meer erin te verdiepen.

Met behulp van een soort codecheck App heb ik diverse items gescand. De App heet Inci Beauty. Op de website en App van Inci kan je de ingrediënten van een product checken hoe veilig ze zijn.

Het systeem werkt als een stoplicht: Rood = toxisch | Oranje = teveel toxische middelen | Geel = enkele slechte ingrediënten | Lichtgroen = veilig maar  ruimte voor verbetering | Donkergroen = NON TOXIC

Zo cheesy als het is, de slogan van L'oreal is echt waar! Because I'm worth it!

Li Mulder

Weg met giftige make-up!

De knop ging daarna om en ik besloot om alles om te gooien. Mijn complete make-up werk koffer heb ik door de scan gehaald en gelukkig viel het wel degelijk mee. Niet alles was rood of oranje. * pfew

Wat veel mensen niet weten, is waarom ik zelf geen make-up draag. Als jonge tiener had ik nergens last van. Naarmate ik ouder werd kreeg ik gauw irritaties bij mijn ogen of instant pukkels op mijn gezicht bijvoorbeeld als ik een foundation op deed of een leuke shimmer oogschaduw smeerde voor een mooie smokey eye look.

Toen ben ik gestopt met zelf make-up dragen. Ik maakte mij alleen op voor “the gram”. Heel triest eigenlijk als ik er zo over nadenk. Maar ja, mijn liefde voor make-up hield niet op omdat ik allergisch op bepaalde producten reageerde.

Clean beauty makeup zonder troep

Nu had ik besloten ik wil gewoon make-up kunnen dragen zonder dat er een vulkaan eruptie ontstaat. Ondertussen heb ik foundation, concealer, oogschaduwen, mascara, potloden, blush en poeders nieuw gekocht. Uiteraard heb ik deze items allemaal zelf getest op mijn huid  en joepie geen jeuk of irritatie.

Ik kan nu met een gerust hart mezelf en jou mooi opmaken met make-up zonder troep.

Laat mij wel een ding zeggen. Het is geen garantie dat je niet allergisch reageert puur omdat het natuurcosmetica is, want je kan bijvoorbeeld een appel allergie hebben of noten allergie. Het is dan handig als je weet waar je op reageert. De kans is echter een stuk kleiner dan bij gewone make-up.

Daarnaast lette ik ook op verpakking. Voor mij was het een bonus als het duurzaam was en vooral recyclebaar. Zo heb ik o.a. hele mooie oogschaduw paletten gekocht van het merk Aether Beauty. Daar is flink over nagedacht – kartonnen verpakking zonder spiegel of magneet zodat het volledig te recyclen valt!