Wat doet collageen

Collageen: wat is het?

Collageen is een eiwit, een lichaamseigen stof. Het eiwit houdt het bindweefsel bij elkaar. Het komt voor in je botten, bloedvaten, maar ook in je huid. De middelste laag van je huid (lederhuid) bestaat voor 30% uit collageen. Na je 20ste levensjaar neemt de hoeveelheid en aanmaak van collageen af. Het bindweefsel wordt minder stabiel. Kortom: verlies je collageen, dan verliest je huid zijn stevigheid. Er ontstaan rimpels en zakt je huid een beetje uit.

 

wat doet collageen

 
 

Beautyingrediënt collageen

Collageen wordt vaak in huidverzorgingsproducten gestopt. Als je vegan bent is het heel belangrijk te weten, dat collageen nooit plantaardig is. Collageen heeft altijd een dierlijke bron.

Je kunt het op je huid smeren via een crème, het innemen via een voedingssupplement of je kunt het direct in je huid laten spuiten.

Het probleem is dat het niet je diepere huidlagen kan bereiken. Collageen is daar te ‘groot’ voor. Collageen zorgt wel voor een tijdelijk effect door water te binden in de huid, waardoor je huid er na het aanbrengen inderdaad steviger, gehydrateerder en gezonder uit zal zien.

Echter vind ik dat skincareproducten waarbij de natuurlijke collageenproductie wordt gestimuleerd veel effectiever is dan wanneer er gewoon collageen in het product zelf wordt gestopt.

 

Wat doet collageen

Collageen injecteren

Is het eiwit effectief als het eenmaal in de juiste huidlaag is? Collageen dat gebruikt wordt voor injectie is afkomstig uit de huid van een koe. Aangezien dit een eventuele allergische reactie zou kunnen oproepen, moet je het een maand van te voren testen om te kijken of er geen allergische reactie optreedt. Er is tegenwoordig ook een menselijke (!) variant op de markt genaamd Cosmoderm, waarvoor je geen allergietest nodig hebt. Deze collageen bestaat uit gezuiverd menselijk collageen.

Na het injecteren zie je meteen resultaat. Echter na zo’n 3 tot 6 maanden wordt het geïnjecteerde collageen geabsorbeerd door het lichaam en neemt je gezicht weer zijn originele vorm aan. Het effect is dus maar tijdelijk. 

 

 

Voedingssupplement

Wat doet collageen

 

Wat als je het nu inneemt, bijvoorbeeld in de vorm van een supplement? In Azië geloven ze hier heel erg in en zijn dit soort supplementen en drankjes ongeloofelijk populair. Ik vind het best lastig om hier een goed antwoord op te kunnen geven. Er is veel onderzoek gedaan dat aantoont dat er wel degelijk ‘iets’ gebeurt in het lichaam, maar of dit een positief effect heeft op de huid is niet 100% zeker.
 
 

 

Mijn persoonlijke conclusie

Zoals veel beauty producten is het gewoon een marketingtrucje voor skincare industrie. Ik denk dat er wel crèmes op de markt zijn die onze natuurlijke collageenproductie stimuleren en op deze manier kunnen zorgen voor een stevigere huid. Mijn advies zou zijn om eerder de producten waarbij er groot op de verpakking staat bevat collageen te laten staan en dus liever voor de producten te kiezen die aangeven de collageenproductie te stimuleren. Ik ben geen fan van injecties, maar wat dat betreft, het helpt echt. Alleen hou er rekening mee dat dit maar tijdelijk is en ook vrij prijzig. Last but not least de supplementen…proberen kan geen kwaad. Baat het niet, dan schaadt het niet. Toch blijf ik een beetje sceptisch, uiteindelijk ontkom je niet aan het natuurlijk proces van het ouder worden.

 

Wat is jullie mening over collageen?